زکات رکن سوم اسلام است که انسان را پس از اقرار به یگانگی خدا و اقامه نماز در زمره امت اسلامی قرار می دهد. خداوند می فرماید: فان تبوا وقم الصلوة واتوا الزکوة فخوونکم فی الدین (توبه) «پس اگر توبه کنند و نماز بجا آورند و زکات بدهند برادران دینی شما هستند».
اسلام نیز کامل ترین و برترین دین الهی است که برای زندگی مادی و معنوی انسان برنامه کاملی ارائه کرده و دستورات روشن و حکیمانه ای را در همه امور بیان کرده است.
زکات در لغت و قرآن به معنای «پاکی، پاکی، رشد و نمو» به کار رفته است. به گفته محقق بزرگ شیعه، شیخ حمدحسن نجفی (مؤلف کتاب ارزشمند جواهر لعل کلام): «زکات بخشیدن بخشی از مال است تا بقیه آن به برکت خدا رشد کند (و زیاد شود) و مقام را زیاد کند. مالک و رفع مال از حرام. و صاحب را از صفات بدش پاک می کند».
زکات یکی از فروع دین اسلام است، احکام و مشکلات فراوانی دارد که هر مسلمانی باید در احیای آن و برقراری احکام خود بکوشد. مشمولان وجوب زکات باید احکام آن را درست و دقیق بیاموزند، زیرا اگر به احکام اقتصادی اسلام (به ویژه در مورد زکات و خمس) توجه کنیم و به آن عمل کنیم، آثار مثبت آن به زودی نمایان می شود. در زندگی ما آشکار می شود و عواقب و نتایج عدم توجه به این واجبات اسلامی از جامعه دینی ما برداشته می شود.در اسلام برای هر چیزی زکات خاصی وارد شده است، مثلاً:
زکات علم و دانش، نشر و تعلیم به دیگران و کوشش در عمل به آن است.
زکات زیبایی، حفظ عفت و آلوده نکردن خود به گناه است.
زکات سلامتی بدن، تلاش در عبادت خدا و روزه است.
زکات، عدالت در حق دیگران است.
مال و ثروت زکات – برای همسایگان و صلح خوب است.
زکات شجاعت است، جهاد در راه خدا.